Fontos hírek

Szerbiai választás - Erősödött a szélsőjobb az országban
A választási bizottság tagjai számolják a szavazatokat egy szavazóhelyiségben, a vajdasági Szabadkán 2016. április 24-én, a szerbiai önkormányzati, vajdasági tartományi és elõre hozott parlamenti voksolás végén. MTI Fotó: Molnár Edvárd

Szerbiai választás – Erősödött a szélsőjobb az országban


A Szerbiában szélsőjobboldalinak tekintett pártok egyike sem tudott hatalmas támogatottságot szerezni a szerbiai előre hozott parlamenti választásokon, viszont az előzetes adatok szerint a Vojislav Seselj vezette Szerb Radikális Pártnak (SRS), valamint a Szerbiai Demokrata Párt és a Dveri mozgalom koalíciójának együtt 13-14 százalékos a támogatottsága, ami megfigyelők szerint a szélsőjobb erősödését mutatja az országban.

A két évvel ezelőtti választásokon egyik párt sem jutott be a parlamentbe, viszont miután a hágai Nemzetközi Törvényszék először ideiglenesen hazaengedte, majd minden vádpontban ártatlannak találta az ultranacionalista Vojislav Seseljt, támogatottsága hatalmasat ugrott. Emellett a mostani választáson azok is a szélsőjobboldalinak tekintett pártokat választhatták, akik esetleg csalódtak az SRS-ből 2008-ban kivált Szerb Haladó Pártban.

A voksoláskor Seselj még azt mondta, az lenne a célja, hogy a belgrádi parlament 250 mandátumának egyharmadát megszerezze, és így nélküle ne lehessen jelentős törvényeket elfogadni, ez nem valósult meg. Ugyanakkor az oroszbarát politikus így is borsot tud majd törni a kormányzó az Európa-párti jobbközép Szerb Haladó Párt (SNS) orra alá, és elemzők szerint hosszú parlamenti vitákra lehet majd számítani az európai integrációt vagy az alkotmánymódosítást érintő kérdésekben.


Növekszik a szavazatok feldolgozottsága a vajdasági tartományi választásokon is, a friss eredmények azt mutatják, hogy a legtöbb voksot (33,9 százalék) a jobbközép Szerb Haladó Párt (SNS) szerezte meg. Őket a Vajdasági Magyar Szövetség követi 25,4 százalékos támogatottsággal.

A Szabad Választásokért és Demokráciáért Központ (CeSID) adatai szerint a Vajdaságban eddig kormányzó, országos szinten azonban ellenzékben lévő balközép Demokrata Pártot a szavazók 8,8 százaléka támogatta, míg a Vajdaság Magyarok Demokratikus Közösségének és a Horvátok Demokratikus Közösségének magyar-horvát koalíciós listájára a szavazópolgárok 6,7 százaléka adta a voksát.

A Vajdaságban élő 1,7 millió szavazópolgár a tartományi képviselőház 120 helyéről döntött vasárnap.


Bejelentette győzelmét az előre hozott parlamenti választásokon vasárnap késő este az eddig is kormányzó jobbközép Szerb Haladó Párt (SNS).

Aleksandar Vucic, a párt elnöke a bejelentéskor a szavazatok 77 százalékos feldolgozottságára hivatkozott. Ez alapján a jobbközép SNS támogatottsága 50,9 százalékos. A második helyen – saját méréseik szerint – a párt eddigi koalíciós partnere, a baloldali Szerbiai Szocialista Párt áll 11,23 százalékkal.

Az ötszázalékos parlamenti küszöböt emellett átlépte a Vojislav Seselj vezette Szerb Radikális Párt (SRS) 7,39 százalékkal, valamint az ellenzéki balközép Demokrata Párt (DS) 5,44 százalékkal. A többi párt nem lépte át az öt százalékos küszöböt, ugyanakkor 4,7 százaléka van a Boris Tadic volt államfő vezette hárompárti koalíciónak.

Aleksandar Vucic kiemelte, hogy a választás állása azt bizonyítja, hogy a lakosság támogatta az eddigi kormány reformjait és az európai integrációt.

Emellett a nemzeti kisebbségi pártok néhány képviselője is biztosan bejutott a törvényhozásba.

Ezekre a pártokra az úgynevezett természetes küszöb alkalmazása érvényes, vagyis annyi kisebbségi képviselő kerülhet be a parlamentbe, ahányszor az egy mandátumhoz szükséges szavazatszámot megszerzi egy nemzeti kisebbségi párt. Az egyetlen magyar párt, amely indult az országos választáson, a Vajdasági Magyar Szövetség volt, amely az eddigi öt képviselői hely megtartását tűzte ki célul.