Fontos hírek

Az Árpádszállási megálló újjáépítése civil összefogással

Az Árpádszállási megálló újjáépítése civil összefogással


Április 30-án, szombaton civilekkel együtt állítják fel az Árpádszállási vasúti megállót és helyezik el rajta a Jobbik által felajánlott faragott táblát is.

Kovács László blogján jelent meg a következő írás:

Civilek, ha összefognak – az Árpádszállási megálló újjáépítése

A történet 2015. november 27-én kezdődött: az önkormányzat honlapja és az lCafé is hírül adta, hogy az Árpádszállási megállónak elkezdődtek a bontási munkálatai. Mivel előzményei nem voltak, így sokakat sokkolt a hír. Mindkét helyen a következő szöveggel jelent meg a cikk:

Hosszú tárgyalások, egyeztetések, levelezések után Zobokiné Kiss Anita polgármesternek sikerült azt elérnie, amit az előző polgármesternek négy év alatt nem, lebontják a várót” … “Egy esőbeállót fognak majd építeni a épület helyére. A tervek szerint azonban az csak 2016-ban, vagy 2017-ben valósul meg. Addig az utasok türelmét kérik

Elbontatott… sokan örültek neki, még többen felháborodtak. Voltak indokok pro és kontra, de ami a legjobban bántotta az embereket, hogy bár tényleg ramaty állapotban volt, de legalább nem áztak az utasok (dolgozni induló emberek, iskolába induló gyerekek). A MÁV-nál 5-10 perc késés bármikor benne van a pakliban. Egy zimankós napon, amikor vízszintesen esik a havas eső bizony 2 perc is hosszú tud lenni. Emellett sokakat bosszantott a tény, hogy meg sem próbáltak javíttatni az állapotán, hanem a bontást erőltették a cikkek szerint.

Anno még decemberben eldöntöttük, hogy csinálunk egy bulit a megálló helyén, amikor elindul az építkezés – ez lesz az április 30-i családi nappal egybekötött ideiglenes esőbeálló kivitelezése.

Milyen kis dolgok kellenek ahhoz, hogy 8-10 ember összefogjon és egy asztal melletti pici ötletből valami nagyszerűt csináljon, valami maradandót alkosson. Mennyivel jobb amiatt naponta hívogatni egymást, hogy jött-e válasz, megvannak-e a tervek, sikerült-e pénzt szerezni a kivitelezésre vagy azért, hogy milyen jogi feltételeket kell teljesíteni egy egyesület megalapításához, mint amiatt, hogy kinek kivel mi a baja. 🙂

Még mielőtt félreértik nekem csak a históriás szerep jutott a történetben: ott voltam, amikor kipattant a fejekből az ötlet, cinkosul velük nevettem, mikor tervezgettük az éjszakai építést, velük bosszankodtam, amikor lepattantunk a bürokratákról és velük örültem mikor megkaptuk a zöld utat. Sok embernek sok munkája van ebben a projektben, amit őszinte, nyílt szívvel, önzetlenül tesznek a közösségért. Köszönöm nektek, hogy része lehetek az egész történetnek!

Ennyi a rövid története az Árpádszállási Megálló újjáépítésének, ami még nem ért véget, sőt még csak most kezdődik! Április 30-án nekifogunk az esőbeálló megépítésének, illetve ekkor bárki beléphet a “Civilek az Árpádszállási Megállóért Egyesület”-be. Aki úgy gondolja “Téglajegy” vásárlásával segítheti a megálló újjáépítését. Ha érez magában affinitást, akkor segíthet az építkezésben, ha csak szórakozni szeretne, akkor is jöjjön ki, hisz egész napos családi programot állítottunk össze. Legnagyobb örömünkre Badár Sándor (aki ugye sokáig vasutas volt) azonnal kapott az ötleten és rögtön igent mondott a megkeresésünkre, így több fellépő mellett őt is láthatjuk majd szombaton! Találkozzunk április 30-án a megálló hűlt helyén! 🙂

A korábban említett, a Jobbik által felajánlott faragott táblát Palatinusz Pál faragja tölgyfából, reményeink szerint méltó lesz a helyszín szelleméhez. Mivel az utókor a helynevekben generációkon keresztül megőrzi egy-egy helyszín történelmét az elnevezésekben, így vélhetően ezen a helyen volt Árpád vezér szállása a hazatéréskor. Ezt erősíti a Zalán dűlő név és a légvonalban kb. 600 m-re lévő Alpár alsói Árpád kori templom tavaly kiásott maradványa is.

IMG_20160428_085918

IMG_20160428_090003

És íme, az első látványtervek az épülő megállóról:

Megálló4

Megálló6

Nincs hozzászólás

Hozzászólás írása

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük


Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..