Fontos hírek

Bocuse d'Or - Az alapanyagok kiválasztásával megkezdődött a program
Széll Tamás, a Bocuse d’Or nemzetközi séfverseny magyar résztvevõje (k), valamint felkészítõje, Vomberg Frigyes (j) és segítõje, Szabó Kevin (b) 2016. május 9-én a Hungexpo Budapesti Vásárközpontban, ahol a versenyzõk megvásárolják az alapanyagokat a másnapi versenyhez. MTI Fotó: Kovács Tamás

Bocuse d’Or – Az alapanyagok kiválasztásával megkezdődött a program


Kiválasztották az alapanyagokat az első versenyfeladathoz a Bocuse d’Or résztvevői hétfőn a Sirha Budapest élelmiszeripari kiállítás piacterén, a Hungexpo Vásárközpontban, és ezzel megkezdődött a nemzetközi szakácsverseny európai döntőjének programja.

A világ legrangosabb szakácsversenyének kontinensdöntőjét kedden és szerdán, első alkalommal rendezik meg a magyar fővárosban.

Hamvas Zoltán, a Magyar Bocuse d’Or Akadémia elnöke az MTI-nek elmondta, hogy az Európa húsz országából érkezett séfeknek segítőikkel egy hal- és egy vadételt kell megalkotniuk a rendelkezésükre álló 5 óra 35 perc alatt, dunai kecsegéből és annak ikrájából, illetve magyar gímszarvasból.

A versenyzőknek a halételhez csak a számukra biztosított piacról szabad beszerezniük az alapanyagot: zöldségeket, gyümölcsöket, salátaféléket, zöldfűszereket, csírákat. A kontinensdöntő pikantériáját az adja, hogy három meglepetésfűszerből mindkét napra kisorsolnak egyet-egyet: a kedden versenyző tíz csapatnak a tárkonyt kell majd felhasználnia – emelte ki Hamvas Zoltán.

A vadételhez minden hozzávalót a csapatok hoztak, de szigorú szabályok írják elő, hogy melyik alapanyag mennyire lehet előkészítve – tette hozzá a verseny igazgatója.

Hamvas Zoltán hangsúlyozta: sosem fordult még elő a verseny történetében, hogy a rendező ország adhatta mindkét fő alapanyagot, ez “hosszú hónapok csatája volt” a francia szervezőkkel.

Beláthatatlan jelentőségű, hogy felkészülésük három-négy hónapja alatt a csúcsgasztronómia ilyen fontos képviselői magyar alapanyaggal kísérleteznek. A csapatok ugyanis hivatalosan négy-öt fősek, de például Széll Tamásnak Magyarországon legalább ötven séf látta a munkáját, és ez a többi csapatnál is hasonlóan történhetett – emelte ki a szakember.

Széll Tamás, a Bocuse d’Or nemzetközi séfverseny magyar résztvevõje (k), valamint felkészítõje, Vomberg Frigyes (b) és segítõje, Szabó Kevin (j) 2016. május 9-én a Hungexpo Budapesti Vásárközpontban, ahol a versenyzõk megvásárolják az alapanyagokat a másnapi versenyhez. MTI Fotó: Kovács Tamás

Széll Tamás, a Bocuse d’Or nemzetközi séfverseny magyar résztvevõje (k), valamint felkészítõje, Vomberg Frigyes (b) és segítõje, Szabó Kevin (j) 2016. május 9-én a Hungexpo Budapesti Vásárközpontban, ahol a versenyzõk megvásárolják az alapanyagokat a másnapi versenyhez.
MTI Fotó: Kovács Tamás

Hamvas Zoltán hozzátette, a verseny valamennyi kapcsolódó eseményén kizárólag magyar borok kerülnek a poharakba. A szervezők a Kárpát-medencei fajtákra hívják fel a figyelmet, ezért a furmintra, a kékfrankosra és a kadarkára épül a borsor.

Kápolna Beáta, a Metro Magyarország ultrafriss beszerzési vezetője az MTI-nek elmondta, a vállalat jóvoltából a csapatok több mint kétszáz féle termék közül választhattak. A kiváló minőségen felül a Metro próbált ügyelni arra is, hogy a hazai és az importtermékek aránya azonos legyen, noha Magyarországon még éppen zajlik a szezonváltás – jegyezte meg.

A két fő hozzávaló, a szarvaspisztoly (egyben bontott gerinc és comb) és a kecsege is Magyarországról érkezett: az Öreglaki Vadfeldolgozó Kft-től, illetve a Győri Előre Halászati Termelőszövetkezettől – közölte Kápolna Beáta.

A Bocuse d’Or világdöntőjét 2017-ben rendezik meg Lyonban, a világ legjobb séfje címért a kontinensdöntők legjobbjai szállhatnak harcba.

Az európai döntőre húsz nemzet séfjei érkeztek Budapestre, közülük tizenegyen juthatnak ki Lyonba. Magyarországot Széll Tamás, a 2013-as világdöntő 10. helyezettje képviseli, commis-ja (segítője) Szabó Kevin, a coach Vomberg Frigyes, a csapatkapitány pedig Szulló Szabina lesz.

A lelkes közönség előtt zajló verseny első napján sorrendben az izlandi, az osztrák, a norvég, a bolgár, a finn, a német, az észt, a spanyol, a brit és a török csapat, majd szerdán a holland, az olasz, az orosz, a svájci, a horvát, a francia, belga, a magyar, a dán és a svéd csapat készítheti el, majd mutathatja be a haltányért, majd a vadtálat. Az eredményhirdetést szerda este tartják.