Fontos hírek

Így szeld fel a chilipaprikát - Védd a kezed, védd a szemed!
Chilipaprika szelve

Így szeld fel a chilipaprikát – Védd a kezed, védd a szemed!


Számomra elképzelhetetlen, hogy akár csak egy falatot is egyek egy extra csípős, vagy „csak” csípős ételből, vagy hozzávalóként használjak bármi ilyesmit, egyesek viszont élnek-halnak a csípős ételekért. Nagy valószínűséggel egy combosabb erős- vagy chili paprika felszeleteléséért már ők sem rajonganak.

Nem mintha különösebben nehéz feladat lenne ez, ám igényel némi elővigyázatosságot. Hiszen ha „puszta kézzel” állunk neki a szeletelésnek, utána aztán moshatjuk kezeinket (szó szerint is:-)), a csípősség nem tűnik el könnyen, az biztos. Ha gyerkőc van a családban, és mondjuk még pelenkás is, akkor pláne veszélyes a dolog! De ha véletlenül „csak” a saját szemünket dörgöljük meg csípős kézzel, az sem túl kellemes. Szóval, a chili paprika szelése után vigyázni kell, és sajnos, a szappan nem mindig segít az illóanyagok eltávolításában. Így inkább a művelet alatt kell bevetnünk különböző óvintézkedéseket.

Elő a kesztyűvel!

Igen, lassan itt a tél, de nem arra gondolunk, hogy öltözz fel a konyhában, mert hideg van!:-) Hanem, mielőtt nekiugrasz egy erős vagy chili paprika felszelésének, húzz mondjuk gumikesztyűt, hogy ezzel is védd a kezed, ujjaid a csípősségtől. Arra ügyelj, hogy ha végeztél, azonnal vedd le, és dobd ki a kesztyűt! Csak egyszer használatos a kézre való!

Ha elmaradt a kesztyű…

A helyzet akkor sem teljesen reménytelen, van megoldás a szappan+víz „kombó” helyett, vagyis inkább előtt!

Ecet vagy citromlé, a tuti befutók!

A szeletelés után kend be a kezeidet ecettel vagy citromlével, majd alaposan mosd meg őket szappanos vízzel! Pápá, csípősség!

Olajat neki!

Mivel a paprika csípősségét okozó kapszaicin alkoholban és olajban oldódik, ezért a kesztyű nélküli szeletelés után könnyebben eltávolíthatod a csípősséged a kezedről, ha a művelet után olajjal dörzsölöd át a kezeid. Ha megvagy, szappannal és vízzel öblítsd le az olajat!

Forrás: haushaltstipps.net