Fontos hírek

Vádemelés az izsáki vadászház ügyében
Kép: alfahir.hu

Vádemelés az izsáki vadászház ügyében


A Kecskeméti Járási és Nyomozó Ügyészség jelentős vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalás bűntette és más bűncselekmények miatt vádat emelt három férfival szemben, akik valótlan tartalmú okiratok felhasználásával jogosulatlanul vettek igénybe költségvetési támogatást. 

Az ügy I. rendű vádlottja az izsáki székhelyű családi vállalkozás tagja és képviselője. Bár az I.r. vádlott 2015. március 5-én az ügyvezetői tisztségéről a hozzátartozója – az ügy II. rendű vádlottja – javára formálisan lemondott, a cég tényleges irányítását, ügyvezetését továbbra is ő látta el, ezáltal a cégnyilvántartásba valótlanul nyert bejegyzést ügyvezetőként a II.r. vádlott. 

Az I.r. vádlott a családi cég nevében eljárva 2014. január 15-én támogatási kérelmet nyújtott be az Európai Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Alapból folyósítandó fejlesztési összegre „vadászház építése” céljából. 

I.r. vádlott a támogatási kérelméhez programtervet csatolt, továbbá a folyósítás érdekében különböző okiratokat nyújtott be, melyekkel azt a látszatot keltette, hogy a vadászház építése a rendeletben és a támogatási szerződésben foglalt feltételeknek megfelelően történik. 

A Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal illetékes igazgatósága az I.r. vádlott támogatási kérelmének 35 millió forint összeg erejéig helyt adott. A támogatási összeg kifizetése két részletben történt meg: az I.r. vádlott kifizetési kérelmére 2014. november 11-én 5.241.121,- Ft, a II.r. vádlott kifizetési kérelmére 2015. június 10-én 29.758.879,- Ft folyósítására került sor. A részben a támogatási összegből finanszírozott, a kérelemben és pályázatban vadászházként megnevezett ingatlan ténylegesen felépült és végleges használatba vételi engedélyt kapott. 

I.r. vádlott a támogatási összeg elnyerése érdekében benyújtott pályázatában eltitkolta, hogy a 35 millió forint összegű támogatást a saját maga és felesége lakhatását szolgáló ingatlan felépítése érdekében kívánja felhasználni és abban életvitelszerűen kíván lakni. 

A támogatás ugyanis nem volt igényelhető gondoki lakás, szolgálati lakás, az ügyfél saját maga által használt lakrésze megépítéséhez, felújításához. I.r. vádlott a valós tény elhallgatásával a támogatást folyósítót tévedésbe ejtette és ezzel 35 millió forint összegű vagyoni hátrányt okozott a költségvetésnek. II.r. vádlott a cég menet közben bejegyzett képviselőjeként a hozzátartozója fenti bűnös tevékenységéhez – az okiratok aláírásával és benyújtásával – szándékosan segítséget nyújtott.

A vállalkozás a költségvetésnek okozott vagyoni hátrányt 2017. július 10-én megtérítette. 

Az I.r. vádlott emellett az általa vezetett önkormányzat nevében eljárva 2016 márciusától 2017 januárjáig szabálytalanul vett igénybe közfoglalkoztatás érdekében nyújtott támogatást. Az egyik közfoglalkoztatottként nyilvántartott személy a jelenléti ívek szerint a Helytörténeti Múzeumban dolgozott, valójában azonban munkaidejében az I.r. vádlott cégének vadászházában végzett különböző feladatokat. I.r. vádlottat ebben az önkormányzat egyik dolgozója – az ügy III. rendű vádlottja – is segítette, aki a közfoglalkoztatotti költségelszámoló munkalapokon valótlanul úgy nyilatkozott, hogy a közmunkás a helyi múzeumban lát el feladatokat. Az I.r. vádlott a III.r. vádlott segítségével a támogatás folyósítóját a támogatás jogszerű felhasználása tekintetében tévedésbe ejtette és ezzel a költségvetésnek 934.222,- Ft vagyoni hátrányt okozott, melyet I.r. vádlott 2017. november 9-én megtérített. 

Az ügyészség az I.r. vádlottat jelentős vagyoni hátrányt okozó, üzletszerűen elkövetett költségvetési csalás bűntettével, közokirat-hamisítás bűntettével és hamis magánokirat felhasználásának vétségével vádolja. Társainak bűnsegédként kell felelniük. A büntetlen előéletű vádlottak bűnösségéről a Kecskeméti Járásbíróság fog dönteni.

Nincs hozzászólás

Hozzászólás írása

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük


Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..