Fontos hírek

Ünnepi megemlékezés a márciusi ifjak emlékére Baján

Ünnepi megemlékezés a márciusi ifjak emlékére Baján


A Jobbik Bajai Szervezete és szimpatizánsai március 14-én tartotta megemlékező ünnepségét Baján a Petőfi szobornál. Ünnepi műsort adott a Turul dalárda és beszédet mondott Grünfelder Zoltán, a Jobbik országgyűlési képviselőjelöltje.

Tisztelt Honfitársaim!

 „Ezernyolcszáznegyvennyolc! az égen

Egy új csillag, vérpiros sugára

Életszínt vet a betegségében

Meghalványult szabadság arcára.”

 

Petőfi Sándor soraival köszöntöm Önöket március 15-én, az 1848-1849-es forradalom és szabadságharc kezdetének évfordulóján. Ez a dátum a modern parlamentáris Magyarország megszületésének évfordulója is, és a nemzet szabadság-szeretetének a jelképe.

Ünnepelni és emlékezni gyűltünk ma össze. Megünnepelni egy diadalmas forradalmat, amelyet ugyan egy elvesztett szabadságharc követett, mégis nemzetünk legszebb, sorsfordító pillanatait köszönhetjük neki. A forradalom eredményei a magyar állam későbbi politikai és gazdasági fejlődésének alapját jelentették. Bizonyos jelszavai a mai napig érvényesek. Szereplőinek gondolatai, cselekedetei pedig segítenek eligazodni a gyorsan változó világban is, ahol egyre nehezebb felfedezni az igazi, magyar értékeket.    

Emlékezzünk tehát az 1848 áprilisában elfogadott törvényekre, amelyek a korábbi korszak legszebb reményeit foglalták magukba!

Megnyitották a fejlődés útját az egész ország előtt. Amikor az első, szabadon választott, felelős magyar kormány megkezdte működését, még Széchenyi gróf is azt hihette, hogy a törvény győzni fog az erőszak felett. Nem fog vér folyni az utcákon, és a nemzet elkerüli a tragédiát. Hogy nem így lett, arról sem ő, sem azok nem tehettek, akik tiszta szívvel remélték hazájuk sorsának jobbra fordulását.   

Azóta tudjuk, mert a reformkor és a márciusi ifjak forradalma megtanította nekünk, hogy az egy hazában élők egymás iránti tiszteletéből olyan erő fakad, ami hegyeket mozgat meg. Olyan béke, amelyre szükség van a gyarapodáshoz. És olyan eltökéltség, amely nélkülözhetetlen a harcmezőn, amikor fegyverrel kell helytállni.

A honvédő háborút a körülmények miatt sajnos nem nyerhettük meg. A feltüzelt nemzetiségek ellenünk fordultak, bizalmukat nem sikerült megnyerni. A közeli Délvidéken már ’48 nyarán polgárháborús helyzet alakult ki. A sikeres tavaszi hadjárattal ugyan felébredt a győzelem reménye, de szerte is foszlott. Ugyanis a magyar hadsereg minden önfeláldozása és bátorsága is kevés volt ahhoz a túlerőhöz, amit a császári csapatok az oroszok segítségével fel tudtak vonultatni. Görgei ’49 augusztus 13-án, a világosi síkon letette a fegyvert.  

Kedves Ünneplők!

A harc, még ha nem is hozta meg akkor a várt eredményt, de összekovácsolta a nemzetet. Hatását máig érezzük. Minden magyar ember számára természetes dolog március 15-én kokárdát tűzni, és újra elolvasni, elszavalni, meghallgatni a Nemzeti Dalt, mert mindig aktuális.

Ugyanilyen természetes és velünk élő igény, hogy a forradalom vívmányait megőrizzük. Korszerű formában, de ma is végre kell hajtani az érdekegyeztetést, új alapokra kell helyezni a közös jövőt. Ha azt mondjuk, hogy ma is meg kell védeni Európában a magyar munkaerő és áru értékét egy jó gazdaságpolitikával, akkor jön Petőfi válasza:

„A magyar név megint szép lesz.”

És ha azt mondjuk, ma is ki kell állni a törvény előtti egyenlőség és az önrendelkezés mellett, arra meg azt, hogy

lemossuk a gyalázatot”.

Március 15-ét nem az emlékezetben és nem a hagyományban kell keresni tehát, hanem a magyarok szívében. És addig, amíg az ünnepnek ott helye van, amíg minden évben magyarok milliói idézik föl a hősöket, szavalják Petőfit és idézik Kossuthot, addig lesz tavasza Magyarországnak.

Köszönöm a figyelmüket!

A megemlékezést koszorúzás zárta, amelyet elhelyezett: Jaszenovics Istvánné, a Jobbik önkormányzati képviselője, Grünfelder Zoltán országgyűlési képviselőjelölt és Balázs János a Jobbik Ifjúsági Tagozat nevében.