Fontos hírek

II. Nemzeti Szörp és Lekvárverseny 2018.
Kép: Birofoto

II. Nemzeti Szörp és Lekvárverseny 2018.


Fővédnök: dr Fazekas Sándor Földművelésügyi Miniszter

Védnök: Font Sándor a Parlament Mezőgazdasági Bizottságának Elnöke

Kép: Birofoto

A versenyre 127 minta érkezett, 50 lekvár és 77 szörp. Öt bíráló bizottság zsűrizett.

A verseny célja az, hogy a versenyre benevezett szörpök és lekvárok népszerűsítése, a vásárlók, felhasználók és fogyasztók figyelmét felkeltsék minőségükkel, piacképes, az előírásoknak megfelelő külsőjükkel.

Március 22-én kezdetét vette a szakmai munka. A beérkezett szörpök és lekvárok Simonyi Zoltán és Farkas Miklós szakemberek által besorolásra kerültek. A bíráló bizottság tagjai: Varga László, Szöllősi Edit, Kuti Beatrix, Virág Tibor, Gyepes Gabojsza, Wesseli Márta, Matusik Edina, Marton Adrienn, Pryma Zoltán, Tarjányi Zsolt, Simonyi Zoltán, Mátrai Zoltán, Puch Dániel, Tutor Éva, Varga Szabolcs, Suhajda Krisztián, dr Pozsgai Boglárka, Lantosné dr Mayer Zsuzsanna.

Kép: Birofoto

Szörpök bírálata: a bizottságok elé egységes edényben beérkeztek a minták. A zsűri a termék nevét, besorolási számát és a címkén feltüntetett javasolt hígítási arányát tudhatta.  Először tömény, majd fogyasztásra javasolt hígított formában hajtotta végre az érzékszervi bírálatot az öt bizottság. A hígítás is a zsűri végezte szakszerűen. A pontozás és értékelés után sor került a küllemi és termék megjelölési bírálatra is, melyet külön bíráltak a szakértők.

Kép: Birofoto

A pontozó lapokat a Földművelésügyi Minisztérium Élelmiszeripari Főosztály, Magyar Élelmiszerkönyv és Élelmiszer-szabályozási Osztály minőségügyi szakemberei dolgozták ki. Különös tekintettel az élelmiszer jelölésre. Az minisztérium több szakemberével részt is vett a zsűrizésen.

Minden egyes szörp minta a fent említett tematika alapján került elbírálásra.

A nevezett lekvár minták egy egységes porcelánedényben kerültek a zsűri elé. A lekvár nevét és besorolási sorszámát kapa információként a zsűri. Az érzékszervi bírálat pontozása után a lekvárok is a küllemi bírálaton estek át, ahol szintén a megjelölés is fontos szerepet töltött be.

A versenyen készült bírálatokat kiküldjük a nevezőknek, mert a zsűritagok több mintánál építő sorokat is feltüntettek a termékkészítők számára, és többen jelezték, hogy kíváncsian várják az információkat, hogy a későbbi munkájukhoz építő jelleggel szolgálhasson.

www.nemzetiszorpverseny.hu oldalon közzétételre kerülnek az eredmények. Ezt az oldalt folyamatosan frissíteni fogjuk a kistermelői termék előállítással, kapcsolatos rendeletekkel, megjelölési információkkal, a Magyar Élelmiszerkönyv kistermelőkre vonatkozó kivonataival és egyéb aktuális hírekkel.

A szakma és a sajtó véleménye szerint nagyon jól sikerült a tavalyihoz hasonlóan az idei verseny is. A tavaly indult kezdeményezés egyre erősödik. Már most örömmel mondhatom, hogy lesz III. Nemzeti Szörp és Lekvárverseny.

Kép: Birofoto

TOVÁBBI KÉPEKÉRT KATT IDE!

A szakmai konferenciánkat is folytatjuk, hiszen már az induló kezdeményezésünkkel meg tudtunk tölteni egy termet. Ez azt jelenti, hogy szükség van a tudásunk bővítésére, a szakmai tapasztalataink megvitatására.

Ezúton köszönöm meg mindenkinek a részvételt a lebonyolítási munkában, a nevezőknek a nevezést, a bírálóknak a szakmai munkát, támogatóinknak a segítséget, hisz nélkülük nem jöhetett volna létre a verseny.

Támogatóink, partnereink:
BS Plastic kft, Földművelésügyi minisztérium, Nemzeti Agrárgazdasági Kamara, Bács-Kiskun megyei Önkormányzat, Szentkorona Cukrászda Soltvadkert, Projekt koordinátor kft, Agrotrend cégcsoport és végül, de nem utolsó sorban Kandász Andreának, aki versenyünkről egy remek műsort forgatott.

Mindenkinek jó munkát kívánok az idei évre! Jövőre pedig remélem, találkozunk a III. Nemzeti Szörp és Lekvárversenyen és a hozzá kapcsolódó szakmai konferencián!

Soltvadkert, 2018. március 25.

Molnárné Kárász Rita

 ötletgazda, szervező